Tukisukat

 

Miksi tukisukat?

Kun laskimoiden läpät eivät sulkeudu tiiviisti, veri kiertää hitaammin ja suoniin muodostuu liikaa painetta.Veri voi tällöin hyytyä ja veritulpan riski kasvaa. Lääkinnälliset tukisukat ovat tärkeä lenkki laskimosairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

 

Tukisukat kuuluvat itsestäänselvästi laskimovaivojen ja akuutin tromboosin hoitoon sekä veritulppien ennaltaehkäisyyn. Tukisukat olisivat monelle vähintään yhtä tärkeitä kuin lääkehoito tai kirurgia. Osa potilaista ei välttämättä olekaan vielä sisäistänyt ennaltaehkäisyn ja jälkihoidon suurta merkitystä. Pohjelihakset ovat keskeiset laskimoiden tehokkaalle toiminnalle. Kun kävelemme, juoksemme tai hypimme, pohjelihas toimii pumppuna, joka pumppaa verta kohti sydäntä. Laskimoissa on läpät, eräänlaiset suuntaisventtiilit, jotka estävät veren virtauksen takaisin alas jalkoihin. Terveet läpät ja voimakas pohjelihas takaavat, että verenkierto toimii normaalisti ja veri virtaa tehokkaasti myös ylöspäin.

 

Kuinka tukisukat toimivat?

Asianmukainen lääkinnällinen tukisukka tukee jalkoja ja niiden suonistoa, parantaa verenkiertoa ja vähentää turvotusta. Tukisukissa tulee paineen olla suurimmillaan nilkan kohdalla ja laskea sitten vähitellen polvea kohden. Tukisukka nopeuttaa normaalia verenkiertoa ja tehostaa pohjelihaksen toimintaa. Joskus luullaan, että tukisukat heikentävät verenkiertoa, mutta tämä on väärä uskomus. Hyvä tukisukka toimii juuri päinvastoin parantaen verenkiertoa. Tukisukat luokitellaan kompressioluokkiin 1-4. Kompressioluokat perustuvat sukan tuottamaan paineeseen ja yleismaailmallisena mittayksikkönä käytetään mmHG (elohopeamilli).

 

Kuka voi käyttää tukisukkia ja mikä on oikea kompressioluokka?

 

Tukisukista on hyvin harvoin haittaa. Useimmille meistä niistä on hyötyä. Ensimmäisen kompressioluokan

(18-21 mmHg) sukkia voi periaatteessa käyttää kuka tahansa. Lääkinnälliset kompressiosukat toisesta paineluokasta ylöspäin tulisi mieluiten olla lääkärin määräämät ja tarkoin potilaalle mitoitetut. Mm. seuraavien sairauksien / tilojen yhteydessä tukisukkien käyttö on suositeltavaa:

 

 • säärihaavat
 • tromboosi (veritulppa)
 • tromboflebiitit (laskimontukkotulehdus)
 • suonikohjut
 • aivohalvaukset, stroke (tukisukat stimuloivat sensorista toimintaa)
 • ortostatismi (äkillinen verenpaineen lasku)
 • raskaus
 • pyörätuolipotilaat
 • diabetes
 • ohitusleikkausten jälkeen
 • reisiluunmurtumien jälkihoidossa
 • lymfaongelmien ja turvotusten hoidossa ja ennaltaehkäisyssä
 • Verenkierto-ongelmien ennaltaehkäisyssä tukisukat soveltuvat ennen kaikkea ihmisille, jotka seisovat tai kävelevät työssään paljon.

 

Milloin tukisukkia ei tulisi käyttää?

Henkilöiden, joilla on vaikea ihotulehdus, ei tulisi käyttää tukisukkia. Ei myöskään sellaisten potilaiden, joilla on heikentynyt valtimoverenkierto eli veri kiertää huonosti. Tällaisiin ongelmiin tulee aina hakea lääkärin apua. Henkilöiden, joilla esiintyy sydämen vajaatoimintaa ja siitä johtuvaa jalkojen turvotusta, tulisi ennen tukisukkien käyttöönottoa keskustella lääkärinsä kanssa lääkityksen sopeuttamisesta. Sama koskee diabeetikkoja. Diabeetikoille on yleisesti merkittävää hyötyä tukisukista, mutta suosittelemme silti asiasta keskustelemista lääkärin kanssa.

 

Ota yhteyttä:

puh. 040 828 2125

minna.siren@nfh.fi

 

Avoinna:

Ma-Pe 8.00 - 18.00

sopimuksen mukaan.

 

Toimimme osoitteessa:

Ratakatu 1,

21100 Naantali

Fysioterapiaan voi hakeutua lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. KELA korvaa lääkärin lähetteellä hoitoon saapuvalle kuntoutujalle osan hoitokustannuksista.

Yhteistyökumppanit

Harjoittelualusta

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry.

Fysi Partners Finland

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit